nieuws

Abdij- en Torenbuurt Online

De Abdij- en Torenbuurt zijn twee kleine buurten in De Reit die doorkruist worden door de Conservartoriumlaan. Het is een groenrijke wijk die direct aan de Oude Warande ligt, een sterrebos dat is ontworpen in 1712. De Reit is ontstaan in de jaren vijftig en zestig en telt nu ongeveer 5500 inwoners. De wijk heeft woonbuurten die zijn opgebouwd uit zich herhalende blokjes van grondgebonden en gestapelde woningen. Daarnaast bevinden zich in de wijk ook een substantieel aantal studenteneenheden. De buurt bevat een combinatie van huur- en koopwoningen die betrokken zijn door mensen van zeer veel verschillende nationaliteiten. Door de komst van Intermezzo, een appartementencomplex, hebben zich er ook een aantal winkels (Supermarkt, Cafetaria) gevestigd in De Reit. Op steenworp afstand is er ook een winkelcentrum. In De Reit bevinden zich veel onderwijsinstellingen waaronder de Universiteit van Tilburg, Fontys Hogescholen en een basisschool. Ook liggen er diverse kantoren. Station Tilburg Universiteit ligt aan de rand van de wijk. De wijk ligt op fietsafstand van het centrum van Tilburg, maar er is ook een goede bereikbaarheid per bus.
Abdij- en Torenbuurt Online
Abdij- en Torenbuurt Online12/06/2019 @ 13:01
Abdij- en Torenbuurt Online
Abdij- en Torenbuurt Online11/25/2019 @ 12:08
WAAROM BUURTINSPRAAK EEN WASSEN NEUS IS
Afgelopen donderdagavond werden de bewoners van de Abdij- en Torenbuurt in de Reit bijgepraat over de plannen voor de wijk. Tijdens een eerdere bijeenkomst formuleerden de bewoners wat zij belangrijk achtten voor hun woonomgeving: meer groen en speelgelegenheden, betere sociale verbindingen (een buurthuis-achtig iets), betere sociale balans.

Donderdagavond werden de plannen gepresenteerd. Het ging om een visie. De ambtenaar die het woord voerde gaf ons te verstaan dat het plannen waren voor de periode tot pakkumbeet 2040. Met alle respect, maar de kans dat ik dan nog leef, grenst aan nul. 😒

Ontevreden over deze visie met uitzicht op een wazige horizon gaven de bewoners te kennen wat hen zoal dwars zat anno nu. Armoede, huisjesmelkerij (iemand koopt een huis en splitst het op in kamers voor studenten of arbeidsmigranten), overlast van drugsgebruikende bewoners, parkeeroverlast van de universiteit, overlast van studenten.

Dat zijn concrete dingen, die anno nu aan de hand zijn. Het helpt echt niet dat de woordvoerder van Tiwos - Tilburgse woonstichting dan in het defensief gaat en zegt hoezeer ze hun best doen, maar stuiten op regelgeving. Daar worden de problemen niet minder van. Als de regels onvoldoende soelaas bieden, dan moet je ze veranderen. Daarvoor heb je een gemeenteraad en een B&W.

Waarom er maar niets wil concretiseren (buurtbijeenkomsten vinden al plaats sinds 1997 en er is sindsdien amper iets gebeurd), is duidelijk. B&W c.q. Berend de Vries bedrijven liever handjeklap met de universiteit. Uit het artikel blijkt duidelijk dat Gemeente Tilburg het gebied beloofd heeft aan Tilburg University, van de huidige campus tot aan de Ringbaan West.
In de wijk verandert al 20 jaar niets, maar als TiU een scheet laat is het binnen de kortste keren in kannen en kruiken. Nieuwe studentenhuisvesting naast Van Spaendonck? Hoppa! Studenten in het voormalige datacentrum van Interpolis (de buurt is er niet over gehoord)? Hoppa! Nog eens 300 studenten naast Avans? Hoppa, geregeld. Hoezo, sociale balans?!

Uiteraard laat Tilburg University z'n neus niet zien op de bewonersbijeenkomst. Bewoners vallen buiten de lobbycultuur. En waar waren de politieke partijen, PvdA Tilburg, GroenLinks Tilburg, Voor Tilburg, D66 Tilburg en SP Tilburg? In geen velden of wegen te bekennen.
Gemeente Tilburg, neem je inwoners serieus! Met dit soort schijninspraak kunnen de bewoners van de Abdij- en Torenbuurt minder dan niks.

#tilburg #tilburguniversity #berenddevries #dereit #abdijbuurt #torenbuurt #pvdatilburg #groenlinkstilburg #sptilburg #voortilburg #d66tilburg #gemeentetilburg #tiwos